1. STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
1.1. Plan tanıtımı
Üniversitemiz 2017 – 2021 dönemi Stratejik Planı hazırlama çalışmaları, 30 Nisan 2015 tarih ve 29342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kamu İdarelerince Hazırlanacak Stratejik Planlara Dair Tebliğ” ile başlamıştır. Üniversitemiz Rektörlüğü’nün 25 Mayıs 2017 tarih ve 47858 sayılı “Stratejik Plan Hazırlama” konu başlıklı yazısıyla Fakültemiz bünyesinde 2017 – 2021 dönemi Stratejik Plan Hazırlama komisyonu kurulmuştur. Komisyonumuz çalışmalarına 31 Mayıs 2017 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına katılımla görevine başlamıştır. Üniversitemiz stratejik planı, plana temel oluşturacak ana tema başlıklarını “Eğitim-Öğretim”, “Kurumsal Kapasiteyi ve Kültürü Geliştirmek”, “Bilimsel Araştırmalar ve Uluslararasılaşma”, “Toplumsal Hizmetler”, “Çevreye Duyarlı Yönetim – Üniversite ve Sosyal Sorumluluklar” olarak belirlemiştir. Bu ana temalara uygun olarak Fakültemiz 2017 – 2021 dönemi vizyonunu “Ulusal – Uluslararası Bilimsel Saygınlığı Yüksek, Araştırmacı, Etkin ve Üretken Tasarım Okulu” olarak belirlemiş; fakültemizin bu vizyona ulaşmasını sağlayacak stratejik amaçlarını da üniversitemiz stratejik planının alt ölçek bütünleyici planı olma niteliğine uygun olarak belirlemiştir. Komisyonumuz, oluşturulduğu gün çalışmalarına başlayarak, önceki dönem planlarını ve bu planların amaç ve hedeflerini incelemiş, fakültemizin akademik, idari, teknik ve mekânsal analizlerini gerçekleştirmiştir.
1.2. Sanat ve Tasarım Fakültesi Stratejik Plan Komisyonu Üyeleri
Prof. Dr. E. Gülbuğ EROL (Başkan)
(İT Bölüm Başkanı)
Dr. Öğretim Üyesi Esra MANKAN (GMS Bölüm Başkanı)
Arş. Gör. Burçin Ünal (İT Bölümü)
Yaren AŞIR (Öğrenci)
2. DURUM ANALİZİ
2.1. Tarihsel Gelişim
Alanya HEP Üniversitesine ait ilk düşünce 1934 yılında kurulan Hamdullah Emin Paşa Vakfı’nın 2008 yılında aldığı bir kararla şekillenmiştir. Vakıf, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) 26 Ağustos 2009’da resmi başvurusunu yapmış; yoğun çalışmalar sonucunda Alanya HEP (Hamdullah Emin Paşa) Üniversitesi ilişkin kuruluş yasası TBMM’de kabul edilerek 3 Mart 2011’de Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Alanya HEP Üniversitesinin Ana Yönetmelik taslağı Kurucu Mütevelli Heyetinde görüşülerek kabul edilip, YÖK tarafından onanmış ve 18 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Üniversitede 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğrenci alımına başlanmıştır.
2020 yılı itibariyle Fakültede 2 profesör, 6 doktor öğretim üyesi olmak üzere 8 öğretim üyesi; 2 araştırma görevlisi ve 1 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Fakültemizde 2 idari personel fakülte ve iki bölümün sekreteryasında görev yapmaktadır.
Fakültemiz fiziki olanakları artan öğrenci sayımıza rağmen yeterlidir. Toplam 12 adet atölye ve derslik alanına sahip olan fakültemizde 100 öğrenciden fazlasının verimli düzeyde eğitim alabileceği alan bulunmaktadır. En büyük derslik alanları 76 – 100 kişilik kapasitelere sahip olmakla birlikte, 50 öğrenciye kadar kapasitesi olan derslik alanları çoğunluktadır. Fakültemizde aynı zamanda üç adet konferans salonu bulunmaktadır, 250 kişi kapasitesinin üzerinde bir konferans salonumuz ve 75 kişi kapasiteye ulaşan iki adet toplantı salonumuz mevcuttur. Aynı zamanda bilgi ve teknoloji kaynakları açısından da güncel gereksinimlerin karşılanması amaçlanmaktadır. Bunun için bütün derslikler ve atölyeler projeksiyon cihazlarıyla donatılmıştır ve seyyar projeksiyon makineleriyle birlikte toplam 32 adet görsel sunum teknolojik desteği fakültemizde mevcuttur. Bununla birlikte güncel tasarım eğitiminin gereği olan baskı makineleri, tarayıcı, fotoğraf makinesi, slayt makinesi ve tepegöz imkanları da fakülte iç paydaşlarının hizmetinde bulunmaktadır. Toplam 78 adet teçhizat bu amaçla kullanıma sunulmuştur. Öte yandan özellikle öğrencilerimizin kullanımına tahsis edilmek üzere 8000’i aşkın kaynağın kayıtlı olduğu bir de fakülte kütüphanemiz bulunmaktadır.
2.2 Örgütsel Yapı
Ülkemiz yükseköğretim mevzuatı ve kurumsal yapısı içerisinde geçerli kurallar ve işleyiş içerisinde Sanat ve Tasarım Fakültesi kurumsal şeması aşağıdaki gibidir.
DEKAN
FAKÜLTE KURULU / FAKÜLTE YÖNETİM KURULU
FAKÜLTE SEKRETERİ
BÖLÜM BAŞKANLIKLARI
Sanat ve Tasarım Fakültesi Organizasyon Şeması
Bu organizasyon şeması içerisinde idari görevlerde ve kurullarda bulunan kişiler şu şekildedir:
DEKAN : Prof. Dr. Ebru Gülbuğ EROL
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
BÖLÜM BAŞKANI :Dr. Öğr. Üyesi Esra MANKAN
İLETİŞİM VE TASARIMI
BÖLÜM BAŞKANI
2.3 Yasal Yükümlülükler ve Mevzuat
2.3.1. Temel Mevzuat
Ülkemizde uygulanmakta olan yükseköğretim sistemi çerçevesinde oluşturulmuş olan ve Üniversitemiz Stratejik Planı’nda sıralanmış olan çerçeve mevzuat (kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, Bakanlar Kurulu kararları, yönetmelikler ve yönergeler), Sanat ve Tasarım Fakültesi’ni de kapsamaktadır. Bu rapor kapsamında bahsedilmesi gereken Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesinde uygulanmakta olan mevzuata ilişkin bilgiler aşağıda sıralanmıştır.
2.3.2. Yönetmelikler
Alanya HEP Üniversitesi’ne ait olan tüm yönetmeliklere ulaşmak için
tıklayınız.
2.3.3. Yönergeler
Alanya HEP Üniversitesi’ne ait tüm yönergelere ulaşmak için
tıklayınız.
2.4. Fiziki Alanlar, İnsan Kaynakları ve Teknolojik Yetkinlikler
2.4.1. Fiziksel Yapı
Sanat ve Tasarım Fakültesi halen bütün fakülteleri bünyesinde tutan kompleks bina içinde faaliyetini sürdürmektedir. Bu kompleks içerisinde idari birimler, eğitim birimleri, akademik ve idari personel çalışma ofisleri, konferans salonları, ortak mekanlar, kantin, mescitler, baskı ve kopyalama ünitesi, maket atölyesi, depo ve arşiv amaçlı kullanılan mekanlar mevcuttur. Kompleks toplam 6 katlı kapalı bir yapıdan oluşmaktadır.
2.4.2. Eğitim Öğretim Faaliyetleri
Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesindeki bölümler, sürekli biçimde eğitim planlarının Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesiyle (TYYÇ) uyumunu gözetmekte ve yıllık planlar hazırlanırken gerekli içerik ve plan güncellemelerini gerçekleştirmektedir.
Öğrencinin Kabulü ve Gelişimi, Tanınma ve Sertifikalandırma
Fakültemize öğrenci kabulünde özel yetenek sınavı gibi fakültemize özgü düzenlemeleri gerektirecek koşullar bulunmaması nedeniyle, üniversitemiz öğrenci kabul koşullarına ek başka düzenlemeler bulunmamaktadır. Yeni öğrencilerin kuruma ve programlara uyumu konusunda fakültemiz birimlerinin münferit gerçekleştirdiği tanışma toplantıları bulunmakla birlikte konuyla ilgili fakülte ölçeğinde sistematik düzenlemeler bulunmamaktadır. Ayrıca başarılı öğrencilerin teşviki konusunda da fakülte ölçeğinde sistematik düzenlemeler yoktur. Ancak fakülte bünyesinde aktif bir biçimde gerçekleştirilen çalıştay gibi faaliyetler, özellikle başarılı öğrencilerin daha fazla ilgisini çekmekte ve özellikle lisansüstü eğitime yönlendirmeler gerçekleştirilmektedir.
Öğrencilerimize verilen danışmanlık hizmetleriyle ilgili en etkin çalışan sistem, akademik danışmanlık sistemidir. Öğrencilerin eğitim-öğretim, kişisel ve yönetimle ilgili sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve öğrencileri yönlendirmek üzere, öğretim yılı başlamadan önce Bölüm Başkanlıklarının önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla öğretim elemanları arasından akademik danışmanlar görevlendirilir. Akademik danışmanlar, sorumluluklarına verilen öğrencilerin kayıt yenileme, ders seçme ve mezuniyet gibi işlemler yanında diğer sorunlarının çözümüne de yardımcı olmak üzere kayıt haftası boyunca tam gün, öğrenim süresi boyunca haftada iki saat zaman ayırırlar.
Fakültemizde öğrenci hareketliliği kurumsal olarak desteklenmekte ve öğrencilerimizin programlardan yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla değişim koordinatörleri sistematik olarak çalışmaktadırlar. Erasmus, Farabi ve Mevlana Öğrenci değişim programları ile öğrenci hareketliliği sağlanmıştır.
Dijital Teknolojilerle Entegrasyon Vizyon ve Stratejisi
Eğitim öğretim faaliyetlerinin; kampüste / kentte uygun olan mekanlarda yüzyüze yapılabilmesi için gerekli şartlar oluşturulmasının yanı sıra, alanın ve derslerin gereklilikleri doğrultusunda dijital teknolojilerin müfredata yaratıcı entegrasyonunu sağlayarak çevrimiçi ve karma (blended) uzaktan eğitim modelleri yoluyla sürdürülmesi sağlanacaktır.